6. Regels + handhaving = pakkans

Regels zijn nodig. Om prestaties te waarborgen. Handhaving sluit daar op aan. Wie regelt moet handhaven. Dat is logisch. De pakkans moet groot zijn.

Een nieuwkomer – nieuwe medewerker – is soms niet gewend om te gaan met gezag. Hij was in zijn jeugd zijn ouders en leraren de baas. Is gewend zelf de touwtjes in handen te nemen.

Een andere medewerker heeft thuis en op school geleerd wat zijn plaats is, maar is dat vergeten: hij werkte jaren voor een organisatie waar het regelsysteem rammelde en de handhaving faalde.

Voordeel van regels + handhaving

Een teamleider heeft als kerntaak om de teamleden prettig te laten werken. Binnen een kader waarmee hij als teamleider –

  1. Laat zien wie de baas is
  2. Een zone van rechtvaardigheid afbakent
  3. Snel kan signaleren wie er een lastig type is
Laat zien wie de baas is

Stel redelijke en overzichtelijke regels op, bied ze aan, zorg voor handhaving. De meeste mensen willen lekker werken. Ze nemen de regels van het huis voor lief. Bij voetbal en mens erger je niet heb je ook spelregels, bij computerspellen en in discotheken ook.

Men is eraan gewend.

regels-en-pakkans

Regels en handhaving bieden een zone van rechtvaardigheid

De wereld is ruw en onrechtvaardig. Het kan beter, maar dat gaat nog even duren.

Als leidinggevende bied je volwassenen en jongeren een werkplek. Daar moet iedereen prettig kunnen werken. Zonder steeds over zijn schouders te moeten kijken of er onheil dreigt. Als het goed geregeld is, en de regels worden gehandhaafd – tegenover iedereen, altijd – ontstaat de gewenste rust.

Die wordt ervaren als: het is kalm, het deugt hier, ik kan hier prettig werken.

Herken lastige types, pak ze aan

Overal zijn regels. Ook op het werk. Veel mensen wennen er snel aan. Een aantal niet. Dat zijn je lastige types. Ze gaan met regels om zoals het hen uitkomt. Een teamleider moet daar wat mee.

Iedereen let erop hoe de teamleider met lastige types omgaat. Dus de regels handhaven en mensen aanspreken hoort er bij. Regels vallen of staan met de pakkans.

What’s next?

Beoordeel voor jezelf hoe de handhaving is op je werk/opleiding. Scoor een cijfer tussen 4 (laag) en 8 (hoog). Vraag een vriend of vriendin van zijn of haar werk hetzelfde te doen. Zet koffie, thee, praat erover.

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *