13. Kameraadschap als voorwaarde

Een serieuze ondernemer wil in zo weinig mogelijk tijd, met zo weinig mogelijk mensen, tegen zo laag mogelijke kosten, zoveel mogelijk profijt uit zijn onderneming halen.

– Ja, denkt een werknemer, dat wil jij, dat wil ík ook.

Prima dat beide er hetzelfde over denken. Dat legt de basis voor een win-win-situatie. Van daaruit kunnen ze de samenwerking opzoeken en proberen er het beste uit te halen.

Een kritische selectie

Er is een markt voor ondernemers op zoek naar mensen die aan hun plannen willen meewerken. Dus is er geregeld een man met een plan die een advertentie plaatst: Mensen gezocht die er samen met mij iets van willen maken.

Op die advertentie komen reacties. De ondernemer vraagt zijn teamleiders kandidaten te selecteren die kunnen scoren, graag willen winnen, in staat zijn te leren en hun grenzen te verleggen.

– Geen recreatieteam, voegt hij er aan toe.

Dus kiezen zijn teamleiders voor mensen die hun werk serieus nemen, de eigenaardigheden van een ander kunnen accepteren, die begrijpen hoe je binnen een team functioneert en als een echte kerel (m/v) belastbaar moet zijn.

Testosteron-compensatie

– Nog geen cent verdiend en het testosteron klotst al tegen de plinten, zou je kunnen denken.

Goed opgemerkt, zou ik dan zeggen. Aan de vragende kant veel testosteron, bij de kandidaten niet minder. Aan beide kanten van de tafel geen gebrek aan indrukwekkende zelfpromotie.

En die potentie moet straks in goede banen worden geleid.

schilderij helga en applegebak

Haal er een CAO bij, kun je zeggen. Toch is dat te simpel gedacht. Een CAO regelt veel, maar het testosteron-vraagstuk wordt er niet door opgelost. Zoals je er thuis overigens ook geen reglement voor kunt opstellen.

– Soft skills required?

Beyond the line of duty

Zodra de nieuwe onderneming van start gaat, staan er om de hoek werkdruk, misverstanden, tegenslagen, fouten en deadlines te wachten.

Is er onder de beoogde samenwerking geen vering aangebracht om de grootste schokken op te vangen, dan zal na de wittebroodsweken de eerste twijfel gaan ontstaan.

– Gaan we het zo wel redden?

De veerkracht die een organisatie flexibel maakt, incasseringsvermogen geeft, bestaat uit beroepsernst, warme aanwezigheid en gelijkvloersheid. Beroepsernst? De baas is gefocust en hij meent het, dat zie je. Warme aanwezigheid? Als er wat te vieren valt én bij ellendige gebeurtenissen, staat hij naast je. Gelijkvloersheid? Hij staat tussen de medewerkers, heeft inbreng en luistert: overtuigd van het belang ervan.

Kameraadschap gaat dieper en verder dan afspraken op papier. En mag daarom tijd kosten. En geld.

What’s next?

Er samen de schouders onderzetten kan werkgever, teamleider en medewerker heel wat opleveren. De mensheid heeft een lange weg afgelegd en is al ver gekomen, zegt Robert Wright.

Geniet van zijn bitterzoete speech. Progress is not a zero-sum game. Een realistisch perspectief.

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *