1. De regels van het huis

blog over regels

Dit blog gaat over de regels-van-het-huis. Waaraan een taxichauffeur zich moet houden van zijn baas. Waaraan studenten zich moeten houden tijdens hun stage. Regels van het huis waaraan teamleden zich moeten houden van hun teamleider.

Deze ‘regels van het huis’ vind je overal waar een leidinggevende de collegiale samenwerking wil ontwikkelen, verbeteren, bevorderen. Je krijgt, als het goed gaat, met de regels van het huis te maken als werkgever, werknemer, teamleider, teamlid, student, leerling.

De manier waarop deze regels worden bedacht, opgeschreven en afgestemd op de realiteit, beïnvloedt het klimaat op de werkvloer van een organisatie. Daarom kan het geen kwaad erover te lezen. In dit blog wil ik mijn kennis en ervaring met betrekking tot regels geordend weergeven, zodanig dat het prikkelt en inspireert.

Cadets on board

Dat regelmakers effectieve regels kunnen opstellen, heb ik – keer op keer – ervaren als ik leidinggevenden-op-zee vroeg regels op te stellen voor hun studenten – ‘cadets’ – die aan boord werkten en studeerden.

Cadets on board:

 1. Are disciplined
 2. Work with the crew
 3. Familiarise with the ship
 4. Follow the ship’s programme
 5. Show initiative but don’t act alone
 6. Show respect for officers and crew
 7. Inform officers about all dysfunction they observe

blog over regels

Op zee, op de weg, op het werk

Zeevarenden zijn vaak open en vriendelijk. Ze zijn sterk gericht op samenwerken en behoorlijk gedisciplineerd. Ze zitten samen in hetzelfde schuitje en kennen de kracht van een aantal vuistregels.

Net als op zee kunnen ook teamleiders voor hun teamleden kort en krachtig regels op papier zetten. De eigenaar van een taxibedrijf noteert,  binnen zeven minuten, de volgende regels.

Chauffeurs rijdend voor taxibedrijf A :

 1. Zijn correct gekleed
 2. Tonen correct rijgedrag
 3. Beheersen de Nederlandse taal
 4. Zijn hulpvaardig voor hun klanten
 5. Verschijnen in een nette, schone auto
 6. Hebben hun administratie op orde
 7. Zijn eerlijk en vertrouwd
What’s next?

Zelf regels maken. Ga zitten, maak wat tijd, ontspan, neem enkele leuke stagiaires voor ogen en zet voor hen – kort, krachtig – zeven regels op papier. Zeven vuistregels maken samenwerken eenvoudig.

Dit is mijn eerste blog over regels. Nog drieëntwintig blogs volgen.

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *