1. Blog over regels

Dit blog gaat over de regels-van-het-huis. Regels waaraan teamleden zich moeten houden van hun teamleider. Waaraan een taxichauffeur zich moet houden van zijn baas. Waaraan stagiaires en studenten zich moeten houden.

Deze regels van het huis vind je overal. Het is de bedoeling daarmee de collegiale samenwerking te bevorderen. Je hebt er mee te maken als werkgever, teamleider, teamlid, student, leerling.

De manier waarop regels worden bedacht, opgeschreven en afgestemd op de realiteit, beïnvloedt het klimaat in een organisatie. Dus kan het geen kwaad er over te lezen. In dit blog wil ik mijn kennis van regels ordenen en overdragen, zodanig dat het prikkelt en inspireert.

Dat regelmakers snel heldere, effectieve regels kunnen opstellen, heb ik keer op keer ervaren toen ik leidinggevenden-op-zee vroeg regels op te stellen voor studenten – ‘cadets’ – die aan boord werkten en studeerden.

Cadets on board:
 1. Are disciplined
 2. Work with the crew
 3. Familiarise with the ship
 4. Follow the ship’s programme
 5. Show initiative but don’t act alone
 6. Show respect for officers and crew
 7. Inform officers about all dysfunction they observe

blog over regels

Op zee, op de weg, op het werk

Zeevarenden zijn vaak open en vriendelijk, sterk gericht op samenwerken en behoorlijk gedisciplineerd. Ze zitten samen in hetzelfde schuitje en erkennen de kracht van een aantal vuistregels. Maar ook andere teamleiders kunnen kort en krachtig regels op papier zetten. De eigenaar van een taxibedrijf noteert,  binnen zeven minuten:

Chauffeurs rijdend voor taxibedrijf A :

 1. Zijn correct gekleed
 2. Tonen correct rijgedrag
 3. Beheersen de Nederlandse taal
 4. Zijn hulpvaardig voor hun klanten
 5. Verschijnen in een nette, schone auto
 6. Hebben hun administratie op orde
 7. Zijn eerlijk en vertrouwd
What’s next?

Zelf regels maken. Ga zitten, maak wat tijd, ontspan, neem enkele leuke stagiaires voor ogen en zet voor hen – kort, krachtig – zeven regels op papier. Zeven vuistregels maken samenwerken eenvoudig.

Dit is mijn eerste blog over regels. Nog drieëntwintig blogs volgen.

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *