9. Je regels het duidelijk, of je regelt het niet!

helga en de kantoortuin

We hebben regels. Maar die staan nergens. Dat ken je toch wel? We hebben ongeschreven regels. Vind je dat raar? Is dat raar?

Enerzijds heb je de hockeyclub (blog 2) met duidelijke regels voor ouders: Fris en fruitig en goed vindbaar op de website. Aan de andere kant van het spectrum een club, een organisatie, waar niets of heel weinig op papier staan.

Het regelsysteem is soms een doolhof. De regels zijn verstopt als paaseieren. Dat kost tijd.

Op eieren lopen

Soms moet je als nieuwkomer – stagiair, flexwerker, invaller van een andere afdeling – het zelf allemaal uitzoeken. De regels blijken niet voor de hand te liggen. Je krijgt ze niet. Ze zijn verstopt.

Als paaseieren.

– Nee! Stop. Wacht even. Dat kan zo niet. Weet je dat niet? Je kunt hier niet zomaar stiften pakken. Hoe denk je dat het geregeld is? Je moet weten hoe ver je kunt gaan. Moet ik je een beetje helpen?

Keep left. Look right. Ja, bijna, warm, warmer, daar, ja daar … ergens.

helga en de kantoortuin

Geen regels? Yes!

Projectmedewerkers: ze komen van buiten en moeten een aantal weken hun ding doen. Dan gaan ze weer verder. Volgende klus. Kun je een projectteam een team noemen? Die beleving is er niet altijd. Het zijn experts, die vaak communiceren ‘met de rem er op’. Ze doen hun ding. Zijn er geen regels? Prima.

De teamleider/projectleider moet alert zijn. Wie zijn projectmedewerkers geen regels biedt, als een kader waarbinnen ze moeten presteren, geeft ze volledig de vrije teugel.

Zo ontstaan bij opdrachtgevers soms bittere grappen over – bijvoorbeeld – automatiseringsprojecten. – Ja, het duurt twee keer zo lang, wordt twee keer zo duur, en wat je ermee kunt is de helft van wat vooraf werd beloofd.

Als teamleider wil je in het zadel zitten. En niet eronder hangen.

Brainwave

Projectleiders zijn speciale teamleiders. Ze worstelen regelmatig met de aansturing van een ongeregeld team. Tijdens een werkbijeenkomst voor teamleiders stroopte een van hen de mouwen op en noteerde binnen zeven minuten:

Projectmedewerkers werkend voor Buro A:

  1. Denken mee
  2. Helpen elkaar
  3. Halen deadline
  4. Informeren elkaar
  5. Overleggen effectief
  6. Komen afspraken na
  7. Zijn goed op de hoogte
What’s next?

Zoek in je omgeving een afdeling waar medewerkers op eieren moeten lopen. Of bekijk een aflevering van Debiteuren crediteuren, of van Multilul Creative Advertising Media & Communication Consultants Agency, via Youtube.

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *