8. Regel, norm, waarde & richtlijn

Een blog gewijd aan een Babylonische spraakverwarring. Vanuit het idee geschreven dat duidelijke taal – wat is wat – de regelmaker houvast geeft.

Wat is in Regelland een regel? Wat is daar een norm? Wat is een waarde? Waarom is dat een waarde? Wat is een richtlijn? Hoe verhoudt een richtlijn zich tot een regel?

Als een regelmaker het niet kan uitleggen krijg je gedoe.

Norm = regel

Een regel is een norm. Een norm is een regel. Twee woorden voor hetzelfde.

Regel = discussie-stopper

Met regels schep je voor een team het kader om te kunnen presteren. Niet iedereen is daar blij mee. Soms wordt iemand door een regel getriggerd. – Hallo, wacht even, ik ben een speciaal geval. Wat is dat hier? Ben je wel goed bij je hoofd? Jij wil me inperken, africhten, temmen!

Rond regels kan wrijving ontstaan.

regel richtlijn schilderij helga

Het hangt aan de muur en er staat: In ons bedrijfsrestaurant bevat een lunch maximaal 500 calorieën. Dat is geregeld. Zit wat in, denkt de een. Ik word betutteld denkt een ander en hij bestelt – boos – twee porties.

– Ja, voor mezelf, ja! Zeg dat maar tegen de directie en OR. Laat ze me gerust bellen.

Hij wil een gesprek. Maar juist de ruimte voor een gesprek wordt door een regel geblokkeerd.

Een regel maakt een eind aan de discussie.

Wat een waarde is

Een waarde is een regel waar niemand tegen is. De gezondheid van al onze medewerkers, neemt een belangrijke plaats in in ons beleid. Is er iemand tegen gezonde medewerkers? Vingers. Niemand? Dan is het een waarde.

Een waarde is een regel waar niemand tegen is.

 Wat een richtlijn is

Leerlingen bij wie in de loop van hun schoolloopbaan blijkt, dat ze bovengemiddeld begaafd zijn, zien we als zorg-leerlingen voor wie we het aanbod kunnen verbreden, verdiepen, versnellen. Dit aanbod komt tot stand in goed overleg met de ouders.

Dat is andere koek. De top-down spanning is weg. De dialoog komt in beeld. We kunnen er met elkaar over praten. Er wordt een podium gebouwd voor gesprekken op basis van gelijkwaardigheid.

Een richtlijn is het begin van een gesprek.

What’s next?

Bekijk van je werk/opleiding de informatie voor nieuwkomers. Zie je een scherpe scheiding tussen regels en richtlijnen? Zet je indrukken eens op papier.

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *