5. Tussen angst en schaamte

Een slimme teamleider-tevens-regelmaker stelt voor de hand liggende regels op. En handhaaft de regels altijd, tegenover iedereen.

Handhaven geeft het regelsysteem een emotionele dimensie: de regels kunnen niet zonder angst of schaamte worden genegeerd. Overtreedt een medewerker een billijke regel, dan zou hij enige angst moeten voelen: Wat ben ik aan het doen? Heeft dit gevolgen?

Want na de overtreding is er de teamleider die vraagt: Wat ben je aan het doen?

Niemand – behalve Bart

Een billijke regel overtreden? Dat doe je niet makkelijk. Behalve Bart. Als hij te laat komt, spreekt zijn teamleider hem aan: Bart, iedereen is om half acht begonnen. Jij niet. Waarom niet?

– Ik? Te laat? Heb je het tegen mij? Wil je mij met iedereen vergelijken?

Duidelijk. Bart is een uitzondering. Dat onbevreesde en schaamteloze medewerkers opvallen is een extra positieve bijwerking – zie blog 4 – van het aanbieden en handhaven van regels.

Roundup The Usual Suspects

Zet Bart gerust op je lijstje met Lastige Types. Misschien geen onaardige gast, die Bart, maar in de samenwerking lastig.

tussen schaamte en angst

Een lastig type is een collega die meer energie uit zijn organisatie trekt dan hij bereid is erin te stoppen.

Tijdens een sollicitatiegesprek zal Bart zich niet voordoen als toekomstig schender van de regels. In de praktijk is hij het wel. Hij overtreedt een regel wanneer het hem zo uitkomt. Een vragende blik en een corrigerend gesprek doen hem weinig. De afwezigheid van schaamte en angst is een kenmerk.

De overige teamleden – leuke types – kijken met belangstelling hoe de teamleider dit straks aanpakt …

Reset of delete

Wat de teamleider van Bart kan doen? Het gesprek aangaan. Redelijk. En nog een gesprek als het eerste niet werkt. En nog een gesprek: tot dat Bart het snapt. Het valt binnen zijn taak als leider om een lastige type aan te spreken en te resetten.

Direct, duidelijk, effectief.

Als dat niet lukt? Dan moet hij een lastig type deleten. Het kan niet anders. Blijven worstelen en aanmodderen met een een disfunctionele collega is geen optie.

What’s next?

Bart is overal. Noteer voor jezelf de naam van je eigen Bart en stel de omvang vast van zijn ‘ontremming’: S/M/L/XL. Geef je leiding aan een Bart? Neem de tijd, ontspan, schets een globaal plan van aanpak, bekijk het 24 uur later nog eens.

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

2 Comments on “5. Tussen angst en schaamte

 1. Ik ben de Bart uit dit verhaal. Niet kwaadwillend maar omdat ik een hoge waarde toeken aan persoonlijke expressie. Deze week heb ik ontdekt – en hoop ik voor altijd te snappen – dat het groepsbelang hoger staat in mijn werk.

  Wat ik hier niet goed begrijp is Hoe je dit als extra positieve bijwerking ziet. Ben hier nieuwsgierig naar.

  Groet Tryno

  • Beste Tryno,

   De positieve bijwerking van regels leg ik graag uit.

   In de eerste plaats laat je ermee zien dat je de baas bent. In de tweede plaats bied je alle medewerkers een gebied waar iedereen gelijk wordt behandeld. En de derde bijwerking – die ik hier bedoel – is dat je ‘lastige types’ zichtbaar worden.

   Ze vallen op omdat ze om de regels heen fietsen. Het is goed dat de leidinggevende ze – dankzij de regels – daarop kan aanspreken.

   Groet, Bob Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *