10. Hé, psssh, regeltje kopen?

Wat zich vandaag en morgen binnen een team afspeelt, is per definitie uniek. Regels opstellen die een prettige samenwerking mogelijk maken is daarom maatwerk.

De kans dat je daarbij hulp krijgt van een buitenstaander, die bij je aanbelt en maatwerk aflevert – klaar om in te lijsten – is verwaarloosbaar klein. Dan zal het ook wel niet gebeuren, denk je dan.

– Wacht even, dat gebeurt op mijn school, denkt een ander.

Ding-dong

Man aan de deur. Kan ook een vrouw zijn. Een buitenstaander in ieder geval. Staat niet met lege handen. Heeft regels meegenomen. Kijk eens aan: alsjeblieft, is dat geen mooie poster? Lijstje er omheen, klaar. Fijne regels voor aan de muur.

– Kakke zonder douwe, zo gezegd.

Nieuwe regel: niemand doet zielig

En nu hangen er opeens regels in de hal van de school. Alle leerlingen en leraren kijken er naar. De regels van een buitenstaander. Ze gelden voor iedereen. Je moet je er aan houden. En niemand mag nog zielig doen.

Pardon?

Cavia dood? Je fruit vergeten? iPhone kwijt, kapot, vernield, in een plas gevallen? Je zusje in het ziekenhuis opgenomen? Middenin de nacht? Niemand doet zielig.

Want dat mag niet van de regels op de poster van de man aan de deur.

Helga no worry zone

– Bist gek wurden?!

Met andere woorden, wat een domme regel, vindt de vader van een dochter die moeilijk te troosten is nu haar zus vannacht in het ziekenhuis is opgenomen.

Dus als mijn dochter straks huilt, is ze in overtreding? Thuis mag ze huilen. Ik huilde ook. Lees ik het goed? Dat mag niet? Van wie niet? Pfff, die regel moet weg, man. Zelf bedacht? Jij bent hier toch teamleider? Nee? Niet eens zelf bedacht? Waardeloos!

– Zeg Bart, ben je op je werk (blog 5) ook altijd zo lastig?

Garantie tot de voordeur

Als hij ervoor betaald wordt, wil een buitenstaander graag een teamleider ontzorgen. Zoals dat heet. Een ambitieuze teamleider heeft het altijd druk. Snel regels downloaden zonder eigen inspanning is eenvoudig. De man aan de deur is inmiddels drie dorpen verderop.

De verantwoordelijkheid voor de regels – iedere regel – blijft bij de teamleider.

De beste regels? Maakt je zelf.

What’s next?

Regent het? Heb je tijd over? Google eens op ‘Niemand doet zielig’ en maak een inschatting van het draagvlak dat de regel in het primair onderwijs heeft.

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *