21. Regels, relativiteit en kernwaarden

Regels werken goed bij mensen die er gevoelig voor zijn. Het hebben van regels biedt echter geen enkele zekerheid dat daarnaar gehandeld zal worden.

Het zijn niet de regels die het leven van mensen sturen, maar hun waarden en hun idealen. Vrede, gezondheid, prettig werken. Dat is wat mensen willen. Wie wil dat niet?

Ze wil liever niet geciteerd worden, dus beperk ik me tot de verklaring dat ik woorden van gelijke strekking opving in de nabijheid van docent-filosoof Mirjam van Reijen.

Ze schreef ondermeer ‘Spinoza in bedrijf’.

Externe sturing

Regels veroorzaken spanning. Dit moet zus, dat moet zo, en niet zeuren.

Teveel regels veroorzaken heel veel spanning. Ze leggen een groep – een team – het zwijgen op. Er zijn landen waar, vanwege een intimiderend regime, zwijgen goud is, maar Nederlanders zijn er niet van gediend.

Ze morrelen graag aan regels op het werk. Ze willen niet gestuurd worden door een ander. Iemand als Bart (Blog 5 en 10) ontregelt normen alsof zijn leven er vanaf hangt.

Dus, leidinggevende, wees als regelmaker terughoudend.

Interne sturing

Vrede? Ja. Gezondheid? Yes. Prettig werken? Wie wil dat niet? Dat zijn waarden. Ze zijn niet te koop. Je kunt er naar streven. Tenminste, als dat wordt toegelaten.

reiken naar waarden

Er is speelruimte voor nodig. Een open mind.

Kernwaarden

Omdat mensen meer van waarden dan van regels houden, worden steeds vaker ‘onze kernwaarden’ vastgesteld. Je treft ze in het maatschappelijk jaarverslag. In de schoolgids. Op websites.

Vaak in de buurt van missie en visie.

Kernwaarden verschaffen medewerkers sturingsinformatie. Die kant op, zegt het jaarverslag, zegt de schoolgids, zegt de website. Daar ligt de ruimte. Voel je vrij om die te benutten zodra dat nuttig is.

Dat is een zinvolle benadering.

Angst voor het onverwachte

Het ouderwetse lopende band werk gaat over details. Daar passen strikte instructies bij. Draai dit dopje op de tube. Het volgende dopje op de volgende tube. Voer X handelingen uit per minuut.

Maar doe je geen routinewerk? Heb je in plaats daarvan een complexe job? Dan is breinwerk vereist. Veel banen vereisen tegenwoordig breinwerk. En breinwerk, zegt psychiater en stressexpert Theo Compernolle, kun je niet van een medewerker eisen.

De bereidheid van medewerkers om breinwerk te verrichten moet je als werkgever verdienen.

Een slank regelsysteem, plus heldere sturingsinformatie, laat medewerkers voldoende ruimte hun complexe taken uit te voeren. Die balans aanbrengen tussen externe en interne sturing is steeds vaker vereist.

Komt een leidinggevende niet los van de logica van de vorige eeuw, die ondermeer het temmen van mensen inhield,  dan zullen ze – uit angst voor het onverwachte – micromanagers blijven (Blog 20).

Ze onderbenutten het potentieel binnen hun team.

De aandoening waaraan deze micromanagers lijden wordt door Compernolle speels een corporate brain disorder genoemd.

What’s next?

Onlangs was psychiater Theo Compernolle een uur op de radio. Over zijn kennis van het brein. En hoe mensen – en organisaties – daar het beste uit kunnen halen.

Dus? Stap in de trein. Ga in de file staan. Of staar een uur lang met een koptelefoon op je hoofd naar buiten. En luister.

Als iemand je stoort zeg je: ‘Ja, het is voor mijn werk …’.

Link: De Kennis Van Nu over het Brein

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *