19. Een charismatisch leider: verleidelijk aantrekkelijk

Een charismatisch leider heeft duisternis nodig. En een moedeloos team, dat lang heeft rondgelopen in de overtuiging verdwaald te zijn. En een zaklamp.

– Opzij, opzij, zegt de nieuwe teamleider, hier ben ik. Hij haalt een flinke schijnwerper tevoorschijn.

Een stralenbundel verdrijft de duisternis.

Volgelingen

Er is waarschijnlijk gezocht naar een gewone teamleider, maar deze man heeft iets bijzonders.

Als een meerderheid van het team bereid is met hem mee te lopen; als tussen hem en de volgelingen snel een affectieve band ontstaat; als de batterijen van de schijnwerper lang genoeg meegaan, dan heeft de wereld er een charismatisch leider bij.

Uiteraard brengt hij zijn visie goed onder woorden. Vanzelfsprekend verdiept hij de aanvankelijke affectie tot een hechte, emotionele relatie. En iedere keer is hij op reflectiemomenten een zeer bewogen verhalenverteller.

Bovendien – je kunt het stiekem noemen – weet hij, zonder dat het iemand opvalt, de luiken tussen afdeling, organisatie en samenleving langzaam en onopvallend te sluiten.

Hij heeft zijn eerste doel gehaald. Hij is binnen. En het volgende doel? Snel op een voetstuk klimmen. Volgende doel? Daar zo lang mogelijk op blijven staan.

A kind of magic

De nieuwe leider scant en ontrafelt de stemming onder teamleden. Hij weet daar welbespraakt en rustgevend op in te spelen. Ook op individueel niveau. Beter dan zijn saaie voorgangers. Vindt men.

Zijn warme aanwezigheid, na een rottijd, doet het team goed. Onder een charismatisch leider kan een voormalige rommelafdeling snel in aanzien stijgen. Er worden knopen doorgehakt. Energie en geloof in eigen kunnen keren terug. Er wordt weer gewerkt. Er is perspectief.

En zijn eigen imago? Hoe staat het daarmee?

Tot in de puntjes verzorgd!

Noem het authentiek

Een charismatisch leider weet zijn omgeving te fascineren, te verleiden, te overtuigen. En verovert steeds meer aanzien.

Was er sprake van een onconventioneel CV met opmerkelijke hiaten? Zei iemand ooit iets over een licht excentriek optreden? – Laat hem zijn werk doen. Hij doet ’t goed …

Minzaam laat hij toe dat zijn optreden wordt bewierookt.

helga charisma

Wie hem manipulatief en sentimenteel vindt is een spelbreker. En spelbrekers maken niet lang deel uit van zijn team.

Inleveren en conformeren

De luiken naar de buitenwereld blijven gesloten. De schijnwerper geeft licht. De afdeling verandert in een vestzak-theater.

De leiding is nu in handen van één man die de telefoon opneemt, de post afhandelt, het personeel instrueert, aanneemt en ontslaat en bemoeials buiten de deur houdt.

Er wordt gewerkt. De werkdruk is niet hoog. De teamleider wekt de indruk een feilloze kijk te hebben op alles wat zich voordoet. Regels? Niet nodig. Richtlijnen? Niet nodig. De instemmende blik van de sterke man volstaat. Zijn afwijzende blik ook.

Sinds enige tijd voelt voor sommigen hun HBO functie als een MBO functie.

Het professioneel overleg valt stil.

Bullshit detector

Na verloop van tijd wordt gemeld dat de voormalige rommelafdeling inmiddels bijna een modelboerderij is geworden. En dat dankzij één man. Zoiets hoor je vaak via-via; meestal een subtiel staaltje zelfvergroting van de teamleider zelf.

Tot er iemand opstaat. Een man of een vrouw met een bullshit detector. Die zich afvraagt of de mooie verhalen wel kloppen. Die de feiten op tafel wil hebben. Omdat iedereen dan zelf kan beoordelen, wat er van dat verleidelijk-aantrekkelijke leiderschap overblijft.

What’s next?

Dit verleidelijk en tegelijk fataal leiderschap kun je tijdens je loopbaan meer dan eens meemaken. Snel opstappen is een optie. Als dat niet kan vergt het een kalme, zorgvuldige aanpak om deze man uit te schakelen. Alsof de ontsteking uit een explosief gehaald moet worden.

Ik ben geïnteresseerd in ervaringen en succesverhalen. Ik zou ze graag ontvangen.

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

2 Comments on “19. Een charismatisch leider: verleidelijk aantrekkelijk

 1. Ha Bob,
  Mooi verhaal. En altijd weer verrassend wat voor beeld je erbij vindt en wat dit beeld blijkbaar nog meer in zich had dan ik me voorstelde. Mijn voorraad raakt al snel op. Ik moet je een beetje voor blijven, dus mag ik wel aan de slag gaan!

  Groet,
  Helga

 2. Hoi Bob,

  Het gedrag van zo’n leider is idd enorm geraffineerd , stuitend gewoon.
  Zo onzichtbaar voor een hele grote groep mensen wat er precies gebeurt rondom zo’n leider … het laat een heel bedrijf met het grootste gemak en bijzonder rap lijden.

  “Verdeel en heers” maar in eerste instantie niet enorm opvallend dat ze dat aan het doen zijn.

  Ik denk dat het enige wat werkt ook meteen enorm moeilijk is, omdat angst voor je baan mee gaat spelen. Op één of andere manier zullen mensen die zien wat er echt gebeurt elkaar moeten vinden. Da’s niet eenvoudig met het verdeel en heers systeem wat er dan al gaande is. Op één of andere manier zorgt zo’n manier van leidinggeven voor ‘n enorme eenzaamheid en laat het mensen in een bedrijf vooral lijden; of ze kiezen er zelf voor om te vertrekken. Wat dan weer wordt “verkocht” als … eigen keuze … heeft niks met mijn manier van leiden te maken…
  En dus denk ik dat een manier om dit te stoppen is dat mensen toch elkaar “vinden” en op die manier niet alleen beginnen aan het stoppen van een hele ongezonde situatie voor zowel hunzelf als het bedrijf waarvoor ze werken.

  Mmm klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Misschien kan het ook wel helemaal niet. Is het gewoon wachten op het moment dat zo’n leider z’n eigen (val)kuil graaft en erin stort… maar nou ja da’s bepaald niet een eenvoudiger situatie, het wachten op dat moment.

  Hartelijke groet

  Nelleke Roelevink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *