14. De regels, het dorp en de grachtengordel

Op een dag – juist de dag dat alles redelijk, overzichtelijk, goed vindbaar en geregeld is – ervaren sommige regelmakers de tegenkracht van het ‘dorpsdenken’

– Hé, hallo zeg, goeiemorgen … Jij zit toch in het bestuur? Die regels van jullie, voor ouders van de hockeyclub, die verplichte bardienst, ik heb er niks tegen hoor, maar dat kunnen we toch wel afkopen?

Ik praat niet alleen voor mezelf hoor. Kunnen we dat straks eventjes bespreken? In de bar? Uurtje of halftwaalf?

Grachtengordel

Je treft dorpsdenken niet persé in een dorp. Ook binnen de grachtengordel wordt het aangetroffen. Wat is ervoor nodig? Een hechte kerngroep met een grote database waarin viel ons-kent-ons kennis en listigheid is opgeslagen. Formeel hebben ze geen macht. Informeel des te meer.

Ze gedogen het bestaande gezag, en regels die ze niet zien zitten, weten ze efficiënt te ontregelen.

Daar hebben ze veel ervaring mee.

ontregeling

Ontregeling in de praktijk

Ontregeling-door-dorpsdenken is met een paar muis-klikken te vinden: zie onderstaand citaat. Aan uitroeptekens, onderstrepingen, vetgedrukte letters en opmerkingen tussen haakjes, is de impact van het dorpsdenken af te lezen.

In de Algemene Leden Vergadering van vrijdag is besloten, dat we vanaf dit jaar de leden de gelegenheid bieden hun bardiensten af te kopen. Het liefst zien we dat alle leden zélf hun bardienst draaien, je bent tenslotte lid van een vereniging en we runnen samen de club!! De leden die écht geen bardienst kunnen of willen draaien, kunnen voor € 8,50 per uur hun bardienst aan een ander (senior)lid van de vereniging overdoen.

De voorwaarden zijn:

 1. Je vult eerst zelf je bardiensten in, anders krijg je geen spelerspas.
 2. Je vraagt zélf iemand om tegen betaling je bardienst over te nemen.
 3. De invaller moet in het bezit zijn van het certificaat IVA (Verantwoord alcohol schenken). (Zie bij laatste nieuws op de website).
 4. Je betaalt de invaller van tevoren het verschuldigde bedrag (per uur € 8,50).
 5. Je geeft van tevoren (zo snel mogelijk en liefst uiterlijk een week van tevoren) aan de barcoördinator door wie je bardienst overneemt.

De barcoördinator zet de naam van de invaller in het bardienstrooster. Degene die in het rooster staat is verantwoordelijk voor die bardienst! Komt deze niet opdagen, dan treedt het boetereglement in werking (€ 12,50 per uur bardienst).

Op onze website onder Afkopen Bardienst, vind je een lijst met leden die tegen betaling willen invallen. Die leden kun je benaderen. Wil je op deze lijst van invallers worden opgenomen, geef dit dan door aan de barcoördinator.

Vergeet niet de naam van de invaller door te geven aan de barcoördinator!!!

 Een corrupt systeem

Onlangs werd geregeld – zie blog 2 – iedereen draait bardiensten volgens rooster. Daarna hebben vertegenwoordigers van het dorpsdenken zich op die regel gestort om er onderuit te komen. Dat is hen gelukt.

Het eindresultaat analyserend, spreek je in computertermen van technische corruptie: want bestand A – bardiensten draaien – wordt beschadigd door bestand B – onder je bardiensten uitkomen.

A en B zijn onverenigbaar.

What’s next?

Stel vast of je eigen club of organisatie ook vatbaar is voor dorpsdenken. Hoe meer je aanvinkt, hoe groter het risico.

 1.   tam-tam
 2.   ons kent ons
 3.   starre rolverdeling
 4.   olifantengeheugen
 5.   permanente, informele beoordeling
 6.   functioneringsgesprekken bij de kassa/langs de lijn
 7.   een voorkeur voor praten óver, in plaats van praten mét
 8.   overleg in achterkamertjes vindt regelmatig plaats
 9.   relaties krijgen voorrang boven kwaliteit
 10. de lat gemakkelijk omlaag leggen

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

2 Comments on “14. De regels, het dorp en de grachtengordel

 1. Wat is er op tegen om een bardienst af te kopen? Voor sommige mensen kan het een enorme opgave zijn om een bardienst te draaien. De mogelijkheid om af te kopen kan een win-win situatie opleveren.: mensen die het leuk vinden om een bardienst te draaien krijgen nu ook nog een centje toe; mensen die niet willen of niet kunnen, hoeven niet met tegenzin en/of onvermogen achter de bar.

  • Beste Janine,

   Wil je een club goed laten draaien dan zijn er regels nodig. Is een regel niet goed, dan gooi je die weg. Blog 14 gaat niet over opruimen of verbeteren van regels. Maar over het ont-regelen daarvan. Het gaat niet om een aanpassing die goed is voor iedereen. Het is een aanpassing die handig uitkomt voor een groep vriendjes. En dat veroorzaakt – lees de blauwe tekst – spanning.

   Groet, Bob Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *