12. Heel Holland plakt

Goede regels kunnen het samenwerken en presteren van je team versterken. Dus deel ik in de blog wat ik ontdek, en toon hier en daar vernuftig denkwerk van teamleiders.

Er zijn redenen om met dat laatste terughoudend te zijn. Want op het web wordt geshopt en gejat. De verleiding van zelfbediening-zonder-reflectie is er vrij groot. Ook als het om regels gaat.

– Beter goed gestolen, dan slecht bedacht. Hoor je dan zeggen.

Knippen en plakken

Dat heel Holland plakt is een tikje overdreven. Maar sommige teamleiders denken: ojaderegels, datmoetooknog. Eens kijken, even surfen, zoeken naar een setje regels, daar heb je iets, dat lijkt me wel wat. Knippen, plakken, lee-outen, logootje d’r bij. Klaar.

– Beter goed gestolen, etcetera.

NL zesjescultuur

Je zult ermee te maken hebben –

  1. De tandarts met een 6 voor boren.
  2. De piloot met een 6 voor landen, een mager 6-je.
  3. De teamleider met een 9 voor surfen en een 3 voor regels op maat voor zijn eigen team. Dat is toch (9 + 3) : 2 = 6, zegt hij zelf.

schilderij helga kos

Wie als teamleider/regelmaker uit zijn team het beste wil halen, moet met deze NL zesjescultuur voorzichtig zijn.

Een zes is de hoogste onvoldoende. Niet al te goed je best gedaan, zeggen ze op school. Je kunt beter, volgt er dan op. Ook dat, en het klopt ook nog: beter je best doen.

No-brain-regel 1 & 2

De twee regels hieronder zijn surfend op veel plaatsen vindbaar. Vaak binnen tien kilometer van je voordeur. Probeer het eens uit. Waarschijnlijk kom je terecht bij regels voor leerlingen VO, MBO, HBO – voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs.

Regel 1 – Drugs, roken, wapens, vuurwerk en alcohol zijn verboden.

Dat zal schrikken zijn. Vooral voor Bart (blog 5 + 10). Zijn zoon gaat binnenkort naar die school. De gemiddelde drugsgebruikende scholier met mes op zak, zal er zelf niet van schrikken. Hij is voor regels niet gevoelig. En dat weten ze op school.

Angst? Schaamte? Een stevige sanctie? Hij zit er niet mee.

Waarom dan die regel? Gewoon: geknipt, geplakt. Lekker snel. De regelmaker lijkt aandoenlijk, als het niet verontrustend zou zijn. Want wie knipt en plakt regels voor leerlingen die zich niet aan regels houden?

Het is een echo uit de jaren vijftig. Uit een jongensboekenserie waarin het gezag hooguit sputtert en vooral wordt weggelachen.

– Dekselse kwajongens! Ik krijg jullie wel!

Regel 2 – Op het terrein van de school is kaartspelen en gokken om geld verboden.

– Hier, pak aan, schavuiten dat jullie er zijn!

What’s next?

Als  het mooi weer is ga je gewoon naar buiten. Een andere suggestie is surf-yourself: ga op zoek naar mooie No Brain Regels. Naar de allerbeste – inclusief vindplaats – ben ik zeker benieuwd.

Meer regelkennis? Blijf dit blog volgen.

Beeld: Helga Kos

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *